Mulakan.....



Di Kota Langit ini...Gua perlukan Kekuatan, Kebijaksanaan, Kemanusiaan ,Cinta dan nasik..

Friday, July 10, 2009

SWEET WEIRD MEMORY 3 : CASTELLO


Hari ni genap 2 tahun gua tinggalkan segala yg gua ade di Penang...dan hari ni jugak ada satu kenangan manis pelik yg sukar untuk gua lupa..Road Trip gua ke Perlis bersama budak-budak rumah gua dulu sewaktu di alam kampus..Buat pertama kali gua dan Housemate-housemate gua lepak dan berkongsi satu pengalaman perjalanan yg agak mengujakan dan pastinya akan menjadi satu kisah klasik untuk masa depan...



Pada hari ni kira-kira 2 tahun yg lepas, Gua dan housemate2 gua, Mat Jas, Amin, Pon, dan Firdaus Jibril pada asalnya hanya ingin teman Mat Jas dan Pon balik kampung. Kami memulakan perjalanan daripada Penang kira-kira pukul 6 Petang. OTW kami ke Perlis Firdaus Jibrail ( Mat Wok ) bukak plan ajak kitorang pergi tengok bola di stadium utama kangar perlis..Dia ckp mlm ni ada game Terengganu vs Perlis untuk suku akhir pertama Piala Malaysia...Kami semua set dgn idea Firdaus Jibrail. Sampai Kangar kira-kira pukul 8. Kami terus pi beli tiket di Stadium Utama Kangar dan Panjat Stadium..Mlm tu mlm suwei bagi Mat wok..HuhuHu..kesian mr Firdaus Jibril..puas kena bahan sebagai anak jati ganu Mr Firdaus Jibril pastilah sokong ganu kan, dan gua jadi judge.Gua tak sokong mana-mana dan Amin,Pon dan Mat Jas sokong Perlis..so kira kes 3 lawan 1 lah..tapi gua respek dgn semangat juang pemain2 Tganu..walaupun dah kena dua biji tapi diorang boleh mampu utk seri kan kedudukan....Tapi sayang Terengganu kalah malam tu 3-2..


TP pada masa yg sama Mr.Firdaus Jibril tak lah sedih sgt sebab dapat tahu yg pada malam yg sama peserta AF4 yg berasal dr Terengganu tu jadi juara AF4..Faizal eh nama mamat tu? kalau gua tak silap lah..So,Senyum Sokmo lah Mr.Firdaus Jibril..Lepas tengok bola..kitorang pusing2 ushar bandar Perlis yg lebih kurang macam Pekan Masjid Tanah di Melaka..kalau nak tengok dr segi pembangunan,Perlis dah semakin maju..tak sama macam yg gua datang pada 2 tahun yg lepas..lanskap di sekitar bandar semakin menampakkan seri Negeri Darul Sunnah ni..



Gua lepak makan di sebuah kedai Tom Yam di Perlis..yg nyata Tom Yam panasnya mmg original..al-maklumlah negeri sebelah sempadan Siam kan..Berasap gua beb makan tom Yam dia..masa makan kat kedai tu..byk mata yg memerhatikan gua..baik budak2 lelaki ataupun pompuan..maybe diorang tak pernah nampak muka gua dan kaum2 gua pada malam tu.Pon ckp ramai yg lepak makan kat situ budak2 KUKUM..gua makin tak selesa bila mat-mat rempit kat situ pandang gua atas bawah..mcm gua da buat salah kat situ plak..bila kitorang gelak..mat-mat rempit tu pun gelak macam mengajuk kitorang..darah gua automatik seratus beb..nasib baik gua pk yg gua datang tempat org..kalau kat tempat gua for sure gua kacip beb.



Setel makan kitorang terus gerak balik.Gua tidur kat rumah Pon mlm tu..manakala Amin dan Firdaus Jibril tidur rumah Mat Jas.Alhamdulillah..Pon ade adik pompuan yang Comel giler.Syafinaz nama dia..umur baru 4 tahun..bibir dia comel jek pastu rambut dia orignal curly.Manja giler dgn gua dan cepat mesra..Tengok kan telatah finaz teringatkan anak-anak buah gua..


Malam tu b4 tidur mak Pon Jamu gua dgn ubi rebus cicah dgn kelapa..pergh..lama giler gua tak makan ubi rebus..ubi kuning plak tu..mmg marvelous lah..Pon ajak Gua lepak kat luar.pusing2 town..tengok C.I.O Perlis Indera Kayangan..tapi tah knp malam tu gua rasa letih ya Amat..maybe sbb gua terhimpit kat dlm keta tadi..gua ckp dgn Pon gua nak tido dulu..b4 tidur sempat bergayut dgn Chinta 30 minit..Hehehe!!



Gua bangun tidur pukul 11 pagi..bagus punye kaki ek? Tidur rumah org pastu bangun lewat..tapi mak dan abah Pon faham kot..sbb kitorang tidur lewat smlm.kitorang plan nak pi Padang Besar pgi Ahad tu.Firdaus Jibril dan Amin nak cari teddy bear besar utk awek dia.Gua plak mmg tak nak beli apa2.Kalau dapat pi Siam mau gak gua beli PISTOL atau KATANA...



Lepas Lunch kat rumah Pon (makan murtabak, Lunch makan murtabak kan pelik tu..) Mat Jas dtg dgn Amin dan Firdaus.Kitorang gerak menuju ke Padang Besar.Tapi gua betul2 tak sangka Kepala pon ada plan lain.Sedar tak sedar kami dah sampai Sempadan Siam..ikut pintu imegresen plak tu..mati2 gua ingatkan Pon nak buatkan border pas utk kitorang..tapi dgn slamber dia terus drive masuk Siam tanpa buat sebarang pas..kira kitorang betul-betul masuk cara illegal lah..tapi yang hebatnya melaui pintu utama..hebat giler Pon...terasa macam CASTELLO plak..Huhuhu!


Kitorang terus menuju ke Padang Besar side Siam..betul lah org2 cakap kalau nak berhibur dgn murah lu pi lah sempadan Siam..dgn duit RM100 lu orang boleh dapat satu hiburan kelas satu kalau kat Malaysia.Sepanjang jalan yg gua lalui di Pekan Padang Besar Siam tu..byk giler pusat2 hiburan yg menawarkan khidmat2 tambahan.Lu pikir dan Lu pilihlah mana yg lu suker..hati gua terdetik..no wonder lah ramai org Malaysia yg hanyut di sini,ramai gak yg bawak balik kuman H.I.V...


Kitorang park kereta.Dalam kepala gua, kalau dapat cari KATANA atau PISTOL ok gak kan? tapi bila gua check wallet dan seluk poket..uhh TAJAM BEB...kalau gua beli for sure bajet sangkut lagi bulan ni! KATANA mungkin gua beli lah..tapi pistol tu gua pk 2,3 kali beb..skali kantoi besar kerje beb..



Yang nyata cuaca di padang besar di Sebelah Siam sgt panas..panas lain daripada yg lain..gua betul2 tak tahan..Pon plan nak lajak lagi sampai atas Danok..tapi bila kitorang pk kalau kantoi susah beb..dah lah takder pas..so that kitorang patah balik masuk Malaysia..ape yg kitorang buat di Sempadan lagi ? Banyak benda yg kami Explore tapi biarlah semua tu jadi kenangan peribadi. Kami tak buat apa-apa pun.Tak langgan Pelacur ataupun bawak balik Dadah dari Sempadan. Cuma nak rasa mcm mana perasaan jadi Castello tapi tak pernah terfikir pun nak jadi Castello. Yang pasti kami dapat membanci berapa ramai org2 Malaysia yg menghabiskan duit di Selatan Siam dan survey berapa ramai yang berpotensi membawa masuk Kuman H.IV balik ke Malaysia.



Sebelum masuk ke Perlis balik kitorang kena hadap 4 sekatan beb.Hati berdebar-debar.Doa je, janganlah diorang tanyer pasal pas MAMPOS KITORANG.Buat dia check Beg gua, Kantoi KATANA gua.Jadi Pon seperti biasa dgn tenang main redah jer..dia melewati pagar imegresen pertama tanpa tunjukkan sebarang pas..dan pegawai yg jaga kaunter tu macam dipukau..tak mintak apa-apa pun..hebat jugak housemate gua sorang ni..Pon kata dia dah biasa buat macam tu.Kalaulah kitorang ditangkap di Siam oleh penguatkuasa, sebab masuk tanpa kebenaran,cuma Menteri Besar atau Ketua menteri sahaja yg boleh bawak kitorang pulang.Tapi Alhamdulillah empat-empat sekatan kami lepas.Selamat KATANA gua.Gile Punye Kerja!! Tapi kadang2 best gak buat kerja giler ni beb.


Balik Road trip Siam dan Perlis bertambah pengalaman gua.Org-org tua ckp jauh perjalan luas pengalaman..Sebenarnya byk lagi cerita yg menarik yg pernah gua nampak di depan mata gua. Pengalaman gua Backpacking di Indo-China dulu pun byk mematangkan gua.Hati semakin kuat...mata semakin bijak menilai...sikit sebanyak gua dapat membezakan hidup sebenar dan hidup palsu..Zaman skang ni adalah zaman yang mana ramai je org yg sanggup buat ape saje demi ringgit...Harapnya gua diberikan kekuatan agar dapat menepis dan membendung diri gua daripada termasuk dlm golongan manusia-manusia yg bergerak demi kekuasaan ringgit ni....Gua just nak kan sebuah hidup yg mengujakan tetapi sangat indah..yang begitu indah..


Tibe-tibe, Gua Rindu Siol dengan Kaum-Kaum kat Penang.........

6 comments:

-cahaya- said...

thailand....gua nyaris2 g..dah siap rancang tapi byk orang cakap bahaya and susah nak cari halal food..ni orang la kata...lau laki g sana..susah nak blik..ramai gay doh...lau laki jual badan kat sana kompom laku gle...wakakakaka......tp..bg gua..ni personal comment..penang memang best..gua suka laut penang...gua bg no 1 beb...

~red~ said...

g Hatyai pun besh gak...
makanan kat sane sume pedas2 tp sdap.
Sy pun pnah msuk x de pas tp wat x tau je..

-cahaya- said...

to:red
thanks coz ingat kan gua doa 2...tapi...entah lah..susah nak cakap...xpe r..by the way..thanks ok..
sory bro gna blog lu cakap timekasih kat orang..

cLaiRe Bennet said...

come here then. ;)

~red~ said...

u r welcome cahaya.

I will be there someday claire. haha...

-cahaya- said...

kenapa bila gua perlukan teman tuk bercerita lu tak penah ada???