Mulakan.....



Di Kota Langit ini...Gua perlukan Kekuatan, Kebijaksanaan, Kemanusiaan ,Cinta dan nasik..

Thursday, February 11, 2010

Seorang Gadis Di Kota Langit

Seorang Gadis yang pernah gua kenali sewaktu menempuh alam remaja di Melaka dulu membuatkan gua termenung sejenak melihat apakah kebarangkalian hidup yang akan berlaku kepada setiap insan yang pernah datang dan pergi dalam hidup gua.

Miss E, pernah menjadi salah seorang gadis yang paling kerap meluangkan masa dan bekongsi kegembiraan zaman remaja bersama gua.  Kegilaan zaman remaja di mana Gua masih lagi di dalam usia belasan tahun. Sewaktu gua masih lagi menolak papan seluncur bersama teman-teman seangkatan. Adlee, Mat noh,Alif,dan ramai lagi kaum-kaum Hardcore Punk Gua yang kini ramai yang dah jadi Bapak budak.Zaman gua masih lagi berangan-angan na jadi Mr.Kurt Cobain.Memakai Jaket Bulu pada waktu tengah hari buta, mengusung gitr ke hulu ke hilir, beratur di Ice jamming studio Melaka Raya utk mendapatkan giliran...Miss E Menjadi penghibur kami dengan gelak tawa dan kemanisan wajahnya.

Miss E mmg diakui kecantikannya, persis wajah Pelakon Terkenal Korea dan yang pasti leret senyumannya sangat indah skali. Gua berasa sangat senang ketika bersama Miss E.Walaupun kadang-kala Miss E sering mempersoalkan keberanian gua berselingkuh dengan Gadis Gua , namun Gua tak pernah kisah kerana Miss E sentiasa membuatkan gua tersenyum dan memberikan kegembiraan yang Gadis Gua tak boleh bagi..

Namun, relationship gua dgn Miss E tak mampu untuk bertahan lama. Gua kantoi dgn Gadis gua dan akhirnya mengambil keputusan untuk jujur dgn ape yg gua ucapkan.Miss E menghadapi kekecewaan di zaman awal remaja kerana sayangnya dipekotak-katikkan oleh Gua yang telah memberi sedikit harapan. Sebermula dari saat itu, Miss E terus menghilangkan diri dari hidup gua..

Kadang-kadang gua cuba utk bertanyakan kabar dia daripada teman-teman, mengharapkan kehidupan Miss E sentiasa gembira. Walaupun gua tak dapat hadir utk mencipta momen bersama. Tetapi setiap kali gua dengar cerita tentang Miss E, pasti hati gua akan tercarik luka.Rasa bersalah dgn apa yg gua buat. Miss E jadi semakin liar dan hanyut bila tak berada di dalam lingkungan Gua dan kaum-kaum Gua. Rasa kebencian yang  dia simpan pada gua buat dia hilang pertimbangan akal muda.Hidupnya hanyut di arus Kegilaan zaman Remaja...

Sepuluh tahun berlalu......

Gua tak tau nak katakan sejauh mana dah gua berlari. Yang pastinya tika ini gua hampir berhenti daripada berlari dan mula berjalan-jalan santai membuat pusingan di Kota Langit. Teman-teman seangkatan semua dah settle down dan memulakan pelayaran hidup sebagai Ketua keluarga dan mempunyai seorang wanita untuk dijaga.Gua masih lagi berjalan santai sambil tersenyum menantikan waktu untuk bermula dan mencipta pelayaran baru.

Kehidupan adalah himpunan kejadian-kejadian yang sungguh sukar untuk dimengertikan dan enuh dengan misteri. Antara  perkara yang paling sukar utk dimengerti adalah KEBETULAN.Siapa sangka dalam diari hidup gua hari ni, tuhan ingin menemukan gua kembali dengan seorang gadis yang pernah gua rosakkan hatinya dengan cukup teruk.

Setelah Sepuluh tahun gua tinggalkan cerita-cerita lama, ia muncul kembali di Kota Langit. Miss E Muncul di depan mata. Muncul dengan pakej yang cukup lengkap. Semakin cantik dan semakin panas pada pandangan mata. Designer Brand membaluti setiap inci tubuhnya dan dilengkapi dengan aksesori-aksesori yang gua rasa hanya mampu dimiliki oleh seorang wanita yang bersuamikan Dato-dato' ataupun Tan Sri.Gua pasti semua itu bukan dibelinya dari Petaling street ataupun mana Uptown yg ada.Miss E yang muncul depan gua hari ni mempersembahkan dirinya dengan cukup mahal .

Gua tak mampu untuk terus memakukan diri tanpa menegur seorang gadis yang pernah dekat dlm hati gua dulu. Gua mulakan dengan

Hello !

Miss E yang sedang leka membelek I-phonenya sangat terperanjat bila gua menegurnya. Apabila mata kami bertentang, Gua terus speechless dan jarum masa tiba-tiba seakan berhenti daripada berdetik. 10 saat kami terdiam tanpa kata.Gua cuba meneutralkan keadaan tetapi dalam kepala ligat mencari ayat yang paling simple tapi paling selamat untuk gua mulakan bicara..

" Hello stranger, what are u doing here? are you supposed to meet someone here? " (Gua senyum dan buat muka paiseh gua yang dia suka sangat tengok dulu )

Dia ketawa besar dan masih kelihatan sangat ayu seperti dulu..

" OMG, you charlie kan? hahaha!! u buat ape kat sini? I am so supprised? actually i'm waiting for friend tapi dia stuck in traffic jamm so i rasa lambat lagi kot dia nak sampai.
Anyway would you like to maybe...grab a cup of coffee or something?

Kami berjabat tgn dan gua setuju utk lepak minum di Kopitiam. Miss E kelihatan seperti sgt excited bila dapat terjumpa gua balik dan dapat Gua baca daripada riak wajah dan Bahasa tubuhnya betapa dia bangga dengan dirinya kerana dia dapat terserempak dgn gua di dalam keadaan dia mempersembahkan diri dia dengan baik sekali.

Kami berbual mesra dan topik berbualan kami byk bercerita ttg cerita-cerita lama kami sewaktu di Melaka dulu. Tetapi sepanjang perbualan seperti ada sesuatu yang cuba disorokkan oleh Miss E. Bila gua bertanya ttg soal kerja dia seperti cuba lari daripada menjawab soalan tu. Sampai Gua min pusing-pusing ayat barulah di terkantoi.  Satu-satu dia ceritakan pada Gua dan akhirrnya semuanya terbongkar.Rupa-rupanya segala kehidupan mewah yang dinikmatinya sekarang adalah usaha titik peluhnya menjadi seorang  ESCORT GIRL ataupun lebih mudah kita fahami dengan " Bitch  Kelas Atasan "

Semakin lama kami berbual, semakin berani Miss E bercerita tentang sisip gelap hidupnya di Kota Langit.Katanya kalau tak ada duit hidup di Kota Langit ni mcm sampah, jadi dia sanggup buat ape je utk pastikan dia dapat ape yang dia nak...

" U tak rasa ke apa yang U buat ni satu benda yang salah E?
(Soalan tu hanya mampu bermain di dalam kepala Gua)

" Charlie, frankly speaking, after you ramai lagi lelaki yang I attached. Semua lelaki yg i kenal just want to fuck me around and then bila dah boring they just leave me like nothing. They fuck a random girl that they met in the club then buat rasa tak bersalah.Umur I 17 tahun lagi dah ade Jantan Tua gatal yg Bela i Charlie.i dah biasa buat benda ni. Bagi i it just something that we call SEX. It is so easy. What U have to do is open your leg, pretending that u like it, and  when the guys comes tell them that they are great..Hmm, after that they will pay me and give anything that i want "

Termenung jauh gua jap bila dengar apa yg  Miss E cakap. Patutlah ramai gadis-gadis cantik mcam E  ni yg jadi Escort Girl.rupa-rupanya memang mudah untuk mereka hidup senang dan dapatkan ape yg mereka nak. Tinggalkan tentang soal harga diri, sebab harga diri memang dah lama hilang di Kota Langit.

Berbual dengan E nyata membuatkan gua semakin percaya dengan apa yg gua nampak. Kalau dulu gua selalu menafikan bila ada di antara students gua bercerita yang kawan-kawan mereka yang buat part-time Job jadi Escort girl. Bagi Gua tak semudah itu Gadis ingin menjual diri mereka. Rupa-rupanya memang mudah utk mereka lakukan, malahan ada di antara TEMAN LELAKI SENDIRI YANG MEMPERKENALKAN KERJA NI PADA MEREKA. Semuanya bermula dengan ATAS NAMA CINTA.
Seperti Miss E,  kecewa dengan cinta lantas menjadikan cinta sebagai alasan untuk segala yang berlaku.

Gua tinggalkan Miss E pada petang yang sgt pelik pada hari ini, dengan satu senyuman yang sangat ikhlas dan satu bait ayat,  yang gua harap mampu untuk buat dia ingat bahawa gua masih lagi mengambil berat

" E.. Walau apa-apa pun yang U buat, I nak u tahu bahawa U pernah hadir dan penah punyai ruang yg cukup besar di dalam hati i. I tak pernah Lupa kat U. Dan satu lagi E, jangan lupa,  Allah tu Maha pemurah lagi maha mengasihani. Rezeki tu Allah yang tentukan..Kita usaha je "

Gua teruskan berjalan. Masih ada Chinta walaupun masih belum sempurna. Tapi bukan untuk dia ataupun dia. Hanya untuk DIA. DIA ada bersama Gua untuk bersama mengharungi Permainan dan tipu helah Siluman Ablasa dan Lucifer di Kota Langit ini...

Gua pun bukan bagus sangat ....

Teruskan......

3 comments:

~miE_kEr~ said...

ape komen anda bile cinta lame btaut kembali??adakah prasaan nye same spt dulu?

Charlie Verona said...

Takkan sama.....masa membezakan segalanya.,manusia berubah kerana masa..masa berubah setiap ketika manusia cuba melewatkan masa.Cinta lama bertaut kembali cuma akan mengintakan kita betapa indahnya masa yang telah berlalu.tetapi utk merakamkan semula apa yang telah berlalu...tak guna..Biarkan ia jadi satu kenangan yang indah..

Arryanna Khazryanne said...

gosh~